От сърдит до полу и обратно

Следващите сърдити редове съм написал на 21.04.2001 във форума на в.”Сега” по повод песимизма на българите. Преди да ги копирам едно предупреждение, което във форума не е било необходимо, защото добре ме познават: никакви първосигнални мисли за “пенсионерска носталгия”!
Представям ги без редакция:
Разбирате ли защо има песимизъм? Просто защото СЕГА и ТУК сме зле, много зле! И доказателството е, че каквато и тема да подхванем, все около това се завъртаме.
За тези 12 години се изредиха всички – леви, десни, център – че някои и по няколко пъти. И в резултат все по-зле. Тогава логично е да се помисли, че не само изпълнителите, ами и системата е генерално дефектна! Дали пък „бащите и синовете на демокрацията“ не са ни пробутали някоя втора употреба отпреди 50-100 години?!? Да не гледаме с песимизъм…
1988 – 89 година нямаше хляб, мляко, ток и т.н. Вярно! Ама и сега ги няма – май за по-голямата част от българите! Справка в официалната статистика! „Трябва да платим цената…“ За какво всъщност трябва да плащаме? Като се има предвид, че нивото на живот през 88-90 год.(?!?) ще достигнем след 15-ина години според най-оптимистичните прогнози, излиза, че трябва да плащаме само смяната на едни облагодетелствани с други, по-алчни при това! Ами тогава нека те, новите облагодетелствани, да си плащат…
„Ще стигнем това европейско ниво, онова ниво“. А някой ще ми каже ли кога ще стигнем най-добрата от ония лоши 45 години, дето ни стигаха? Пък после може да мислим, кога ще стигнем Гърция…
Въпрос: Какъв е делът в % на държавната собственост в Европа, към която се присъединяваме. В Германия, Франция, Англия, Дания, Швеция и т.н.? И в кои сфери на икономиката?
Задача: Трябва да създадем СРЕДНА КЛАСА. Уви няма да е скоро, защото сега все още се занимаваме с УНИЩОЖАВАНЕТО на СРЕДНАТА КЛАСА (какъв % от населението беше знаете ли?) създадена от мръсното комунистическо време! Онова време, когато нямаха стимул хората да работят (нямаше и частна инициатива даже), икономическото ни развитие изобщо го нямаше! Живеехме на вересия! Хубаво де, ами откъде дойде тогава всичко това, дето вече 12 години го разграбват и още има за крадене…
Накрая един цитат: Готама Буда – ВИДЯХ ОНИЯ, КОИТО СИ МИСЛЯТ,ЧЕ ЖИВЕЯТ НАВРЪХ ТАЛАЗИТЕ. СЛЪНЦЕТО БЕ ЗАЛЯЗЛО В ДУШИТЕ ИМ И ТЕХНИТЕ АНГЕЛИ БЯХА МЪРТВИ. ОТВЕДЕТЕ МЕ ПРИ НЕДОВОЛНИТЕ, ЗА ДА ИМ ДАМ СВОЕТО ОЩЕ ПО-ГОЛЯМО НЕДОВОЛСТВО! ЗАЩОТО ВИДЯХ, ЧЕ САМОДОВОЛНИЯТ Е СЪС СТИСНАТА РЪКА, КОЯТО НЕ МОЖЕ ДА ДАДЕ.

Доста съм бил ядосан. Изменило ли се е днес нещо в мнението ми? Какво имам предвид с “полу” в заглавието?
Днес нещата са се изменили към по-добро – затова е “полу”-то. Разбира се, в подобни преценки винаги има субективност. Дори когато се правят от социолози. И все пак моята не е съвсем “хвърчаща”, подплатена е по стечение на обстоятелствата с известна доза обективност.
Работата е там, че аз съм един от първите, които навремето (началото на 60-те на м.в.) започнаха да ползват разплащателен влог в ДСК*. И без прекъсване продължавам да го ползвам до днес. В него се превеждаше заплатата ми навремето, а сега пенсията. Около 45 години месец след месец ДСК се грижи за плащане на сметките ми за ток, вода, телефон и парно като ми изпраща всеки месец извлечение. Днес съжалявам, че не съм ги събирал от първия момент – добър исторически материал биха били!
Но за обективно сравняване началото на 2001-ва с края на 2007-ма документи имам. Които показват, че пенсията ми е тогава не е достигала за плащане на изброените режийни и периодично се е налагало да се внасят допълнителни суми, а днес артисва.
Защо тогава все още съм полусърдит? Ами защото става дума за пенсия – режийни. И нищо повече. Темпото на промяна към по-добро е такова, че ме изключва като бъдещ щастлив ползовател на “достатъчна” пенсия за нормален пенсионерски живот.
А само на режийни кара ли се?

Уф, като написах това и май пак преминах от полу- в напълно сърдит! 😦

Обяснение: въпросът в бележката е във връзка с обсъждането във форума. Но той си е постоянно актуален – и днес “всичко приватизирано, всичко частна собственост” се обявява за панацея от всички беди и неблагополучия. Въпреки доста примери за “добро частно стопанисване” 😉 на приватизирани предприятия. Нещо повече, една “атакуваща” партия даже има идеята за “втори шанс” – отнемане и отново приватизиране… 🙂
В този аспект отговорът на моя въпрос не би трябвало да излиза от вниманието на всеки мислещ човек. Ако не се лъжа Великобритания, Франция, че и Германия правиха частична национализация не много отдавна?
Ние си обичаме да сме по-християни от папата…
…………….
* За тогавашния разплащателен влог си заслужава да разкажа нещо, което малцина вече помнят. Освен грижата за различни периодични плащания ДСК беше въвела и чекови книжки за тези влогове. Пишеш чек, с който плащаш – практически всичко, защото цялата търговия беше държавна и никой не можеше да откаже чек – дори вестникаря! 🙂 Освен това с чек можеше да теглиш и сума в брой от всяка спестовна каса. При пътувания и отпуски аз почти не носех пари, навсякъде плащах с чекове. Имаше и още едно голямо удобство: можеш да платиш всякаква сума, дори и да няма покритие в момента – задължението беше в едномесечен срок да се възстанови надхвърленото .
Не си спомням кога и защо престанах да използвам чековете – може би ми е омръзнало да ги пиша, а да се носят пари тогава не беше опасно занятие…

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: