Български патент

Като сеете тиквено семе в буренясала нива има много да чакате да се родят любеници”.(народно предупреждение 😉 )

Всички викат: “Стига с тия тикви и кратуни, да си отгледаме една свястна партия да ни управлява!”. 99,99 процента от анкетираните така викат (00,01 % не разбрал какво го питат и затова казал “не” за по-сигурно).
Как ще поникне тази идеална партия, която искаме да дойде и ни управлява, като на никой и през ум не му минава, че най-напред трябва да се разкопае и натори почвата, да се пресее семето и особено да се прочистят бурените. Преди сеитбата, а не при беритбата! И – да не забравя – да не се препикава покълналото, с извинение.
Ние си го караме по наш патент:
Намираме Група честни хора, себеотдайни, добри професионалисти в различни области, безкористни, с добро финансово положение, готови да загубят няколко години в полза на България. (Тези качества са силно съкратен вариант на необходимия минимум за да стане работата.) И правят партия според наличната законност за да осъществят това свое намерение. Този начин е единственият възможен (и според евроинструкциите 😉 ). Всички хвърляме шапки и викаме “ура!”.
Оказва се, обаче, че поради липса на достатъчно време новата партия е посята в старата необработена нива. В резултат на което:
– при първия мирис на власт Групата е обсадена от “всеотдайни ентусиасти” (помните ли тълпите на “Шишман”?);
– тя трябва спешно да направи банка кадри (хората, които членовете на Групата познават лично не са достатъчни);
– спешно да подбере кандидат-депутати, които да са запалени точно от техните идеи за управление;
– и (справяйки се успешно с всичко това) да управлява чрез тия депутати, над които партията (и Групата!) нямат никаква власт (според природните закони и Конституцията) и които изведнъж се оказва, че нямат нищо общо с партията, че са избрани лично от народа и са представители само на народната любов, и изобщо ония малоумници от Групата ако искат да се жертват в нечия полза това си е тяхна работа.
Разрасналата се междувременно партия на Групата (ентусиастите!), гледайки далновидно към следващите избори, изолира и проваля хората от първоначалната група. Те с горчивина отиват да си гледат своята работа. Остава само името на партията – за удобство и реклама.
Ние, с шапките и “ура”-та, псуваме Групата (излъгала ни) и започваме да се озъртаме за нова група “на надеждата” – зер време за сеитба (избори му викат сега) наближава.
Междувременно, инициативни персони са усетили, че в тая работа има хляб и са направили фирма за разсад на политически надеждници. И, разбира се, като всяка фирма с добър мениджмънт са зарязали скъпата капризна суровина (честни хора) и са я заменили с евтин ерзац, който обаче изглежда много по-лъскаво и съблазнително надеждно.
За обработване на нивата никой не се и сеща – там мотика трябва, “ура” работа не върши…

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • Ангел Грънчаров  On 5 януари, 2008 at 08:32

  Добре казано 🙂

 • Ангел Грънчаров  On 5 януари, 2008 at 08:34

  Взе че махна блого ми от връзките, защо ли? 🙂 Може би щото по погрешка те нарекох „виконт“? Внукът ти да не се казва Еленко? 🙂

 • lyd  On 5 януари, 2008 at 18:31

  Трудно е да са развъди необходимото количество качествен човешки ресурс, който би могъл хем да следва далновидна политика, хем да се хареса на народа, че да може да я следва достатъчно дълго време. Живеем в твърде динамични времена, в които основно условие за оцеляване и успех и готовността непрекъснато да учиш. Това нашият народ засега не проумява. Не проумява, че не нужно да поработиш, за да роди нещо нивата ти. Представяш ли си на този народ на обещаеш пот, кръв и сълзи и да гласува за теб, след което да запретне ръкави?

 • Графът  On 6 януари, 2008 at 05:35

  Не, г-н Грънчаров, не съм толкова елементарен – за сръдня не може и да става дума! По-скоро за известно суетене поради неориентираност в новата обстановка.
  Истината в момента е, че неочаквано за мен дневникът ми започна да изисква цялото ми внимание. И тъй като не съм свикнал на “отгоре-отгоре”, а Вие сте твърде продуктивен, оставих Ви за малко по-късно. Надявам се да не ми се разсърдите. Още повече, че философските въпроси, за разлика от политическите, изискват доста по-сериозно задълбочаване – особено от профани като мен.
  …………
  Не, внукът ми не е журналист. И се казва като мен – Васил.

 • Графът  On 6 януари, 2008 at 06:00

  Драга lyd,
  Почти като правило политици, които следват далновидна политика не се харесват като управляващи. По понятни причини. Решаването на моментни проблеми с ясно видим ефект са почвата на “харесването”, но в болшинството случаи това не може да се съчетае с “далновидност”. Нещо като Софиянски с боклука преди да стане депутат (в по-малък мащаб). Съчетаването на двете неща е изключение, за което трябват и странични причини – както си обяснявам случая с най-дълго управляващото в световната история демократично избрано комунистическо правителство в индийския щат Западна Бенгалия (30 години). Обърнете внимание – не тоталитарно, а демократично избрано. Комунистите в Западна Бенгалия управляват изключително успешно, като съчетават сърпа и чука с новаторски капиталистически идеи, писа в. “Дейли телеграф”. Което елементарно казано означава, че успешно съчетават далновидна с “популистка” политика.
  Не ми е трудно да си представя какво ще стане с политик, който преди избори обещае “пот, кръв и сълзи”. 🙂 Но мисля, че политик, който като управляващ открито казва “Това не можем да направим (или ще направим половинчато) по тези и тези причини” би имал успех. Та нали ние не знаем нещата от кухнята, как да преценим, кое по какви причини става така, а не иначе?

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: