Масата

Като прочетете следващите редове почти сигурно ще си помислите, че в тази папка ще бъдат литературните ми опити в остроумие. Не бързайте! Тръгвам от началото (нашето, на “върха на пирамидата” 🙂 ), а за него никой не знае нищо със сигурност. Даже и тези, които би трябвало да знаят – и твърдят, че знаят. А пък едни от тях викат “Бог ни е направил”, други – “от маймуните сме”, трети извънземни се изкарват…
Нормално – “когато не разбираме нещо, започваме да предполагаме.”, както е казал Форестър. И колкото по не знаем, толкова сме по-категорични. Може би от желание да убедим сами себе си?
Хубаво, ама щом и “знаещите и можещите”, (т.е. философите и учените) тръгват от някакво хрумване, за което намират доводи, аз не мога ли да направя същото? Още повече, че един от любимите ми “подписи” във форумите е: “И най-големите умове са хора като нас – не са безгрешни.”!
Това, последното – да греша – го мога и аз! А останалото – доводите – дали съм го намерил, вие преценете.
И да си знаете: ще пофилософствам, но накрая пак ще стигна до оная, дето я бистрим – политиката… 🙂

МАСАТА

– Хайде, сядайте на масата! – подкани ни домакинята.
“Интересно, защо ли ние, българите, предпочитаме да сядаме НА масата, а не край нея?” – помислих си аз – “Може би, защото все гледаме да сме отгоре, а не край.”
Последвалите събития ( 🙂 ) бързо изтриха интереса ми към този въпрос. Но някъде из главата ми продължи да бръмчи мушица: “масата, масата”… И един ден реших да се отърва от нея: я да видя, какво толкова има в тая маса, че не ми дава мира.
Имало, както се оказа!
Какво е направило от човека – едно от многото невзрачни животни – властелин на света?
Най-великото откритие на Земята: МАСАТА!
Смеете се, а? Я не бързайте да се хилите ами помислете:
Човекът станал човек, когато измислил да се храни на определено място заедно с близките си, а не там, където намери храната!
Оттогава много по-силни и с по-големи възможности животни се появявали и изчезвали. Само човекът ставал все по-силен и по-първи благодарение на МАСАТА.
След трудния ден край масата се събирал рода. Виждали се, разговаряли, разказвали си всичко интересно и си разпределяли работата за следващия ден. Кой ще търчи и се блъска по задачи, кой ще координира край масата… 🙂
Така МАСАТА станала най-важното място в живота на човека. Дотолкова, че престанал да го осъзнава. Но несъзнателно ù отдавал дължимото.
МАСАТА постепенно станала символ на нещо важно и действено:
маса хора – значи, важно мнозинство;
– свърших маса работа – значи работата ми е била успешна;
– сложих го на масата – значи предлагам нещо;
– решихме го на маса – значи няма хък-мък;
– бяхме на маса – значи среща с доброжелатели, приятели, колеги, и т.н.
Даже специални хора се появили – масовици!
Измислили и предмета МАСА. Полека-лека той станал толкова разнообразен, че надали днес някой е в състояние да изброи всичките разновидности. Квадратна, правоъгълна, триъгълна, кръгла, овална, дълга, централна, крайна, обща, семейна – каквото прилагателно ти дойде на ума все ще е вярно!
На такова важно място не може да се сяда току-така – появила се йерархия на местата. Важните места празни стоят, ако няма важен човек да седне!
Започнала и подредбата – МАСАТА го изисквала. Цяла престижна професия! Кой къде трябва да сяда, как да се поднася яденето, как да се яде… Полека-лека станало цяла наука и признак на перфектно възпитание.
Пак по изискване на МАСАТА се появил един от най-тачените майсторлъци – готвенето. Бързо станало ясно, че това всички го знаят, но единици го могат! Затова тези единици-майстори са нещо като жреци на МАСАТА. И те станали известни и търсени – за тях знаят даже и хора, които не са опитвали манджите им.
Така МАСАТА станала основа на човечеството. И днес накъдето и да се обърнеш все я виждаш и чуваш. Кръгла маса, шведска маса, голяма маса, интимна маса, на масата, край масата, върху масата, под масата…
Да, и под масата – там е един цял свят. И едно от най-любимите места на децата докато големите са край масата – истинска школа за живота! 🙂
–––––––
А бе, масата, масата, ама нещо сякаш липсва

Advertisements
Post a comment or leave a trackback: Trackback URL.

Коментари

 • insomnia1304  On 29 декември, 2007 at 18:26

  Какво ли символизира кръглата маса?/в политически,дипломатически смисъл/кой и кога го въвежда?

 • Графът  On 29 декември, 2007 at 23:50

  insomnia1304, радвам се, че сте доловили сериозната нотка в шеговитото ми писание и задавате важен въпрос. Според мен масата (място, на което се поставя общата храна) се е “родила” кръгла. Не идеално, разбира се. И досега, когато компания сред природата нареди храната общо на земята за да се храни, хората сядат в своеобразен кръг. Независимо правоъгълните постелки. Не е толкова далеч назад времето, когато по нашите села семействата в къщи са се хранили от голяма кръгла плитка тава – обикновено медна калайдисана – на която се е сипвало яденето и всеки е пресягал да си взема. Тя си има и име, но сега не мога да си го спомня. А и ниската маса е била кръгла.
  И това е естествено – “пред хляба всички са равни”, той е условие за живот.
  По-късно се е стигнало до “по-равни” 😉 и, естествено, те са пожелали и на такова важно място като храненето да личи, че са такива. Така се появил “спътникът на масата” – столът. Така и тя започнала да придобива всевъзможни форми.
  Постепенно равенството “отишло на кино”. Но хората не го забравили. И когато трябва да се изтъкне, че всички присъстващи са напълно равноправни в дадения момент, масата е кръгла. И това се подчертава, когато се описват такива форуми, а даже и в официалните им документи – основно означава, че решенията на този форум са взети с общо съгласие без диктат или натиск от когото и да било.
  За първи път се съобщава за такава маса през 1150 г. – Кръглата маса на рицарите в двора на крал Артур. Това е било мястото, където кралят е преставал да бъде в такава роля и е ставал равноправен с останалите рицари в обсъждане на рицарските въпроси.
  Преди близо 9 века – и още хората с власт само от немай къде сядат на кръгла маса!..

  За кръглата маса при двора на крал Артур можете да прочетете повече тук:
  http://www.timelessmyths.com/arthurian/roundtable.html#History
  http://www.earlybritishkingdoms.com/arthur/rtable.html

 • insomnia1304  On 31 декември, 2007 at 09:17

  Благадаря!Темата остава отворена-предполагам,че нямате нищо против?
  Желая Ви позотворна 2008г.!

 • Графът  On 31 декември, 2007 at 11:44

  Разбира се,insomnia1304! С удоволствие бих прочел и Ваши разсъждения по нея.
  Щастлива 2008 година!

 • razmisli  On 9 януари, 2008 at 20:06

  Чудесна статия и напълно се присъединявам към мнението за голямата важност на масата…

  А иначе, не знаех, че има такава метална тава-маса (софра?) в българската традиция на която да е сложена цялата храна и всеки да се пресяга… но ми се струва много знаменателно. Напомня ми нещо от етиопската традиционна култура, където хората се хранят около такава тава-маса. Храната върху голяма тънка питка и всеки си отчупва и си взема със залъка малко манджа. Според мен, понеже сме си средиземноморска страна, има връзка между двата примера 🙂

 • Муниконтин  On 17 февруари, 2008 at 10:27

  не съм много сигурна, но не се ли казваше тази тава „синия“. Провери!

 • Графът  On 18 февруари, 2008 at 07:23

  Точно така, синия. Може би в някои краища да се е наричала и другояче. Синии по селата сигурно още има тук-там, но в употреба по предназначение е останала само в един по-специален обичай: празнуване на Васильовден (Банго Васил) и старата Нова година от циганите. Вечерта на 13-ти януари се прави строго семейна вечеря (нито от семейството някой може да излезе до полунощ, нито външен човек да влезе). Храната се реди върху синия. Банго Васил е най-големият празник на циганите.

Trackbacks

Вашият коментар

Попълнете полетата по-долу или кликнете върху икона, за да влезете:

WordPress.com лого

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Промяна )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Промяна )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Промяна )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Промяна )

w

Connecting to %s

%d bloggers like this: